O zi ca oricare alta – Diana Sasarman

Let-s-rollCând se trezi în dimineața senină de duminică, Cerasela știu precis că aceea era ziua în care viața i se va schimba defitiniv. Era momentul ca destinul glorios care îi fusese rezervat încă de dinainte de a se naște să se facă simțit și în fața celorlalți, doar ea cunoștea de multă vreme că e acolo… pe undeva. Ce anume era n-ar putea să vă spună nici chiar Cerasela, dar era ceva Mare.

Cu această speranță înfiripată în sufletul ei de femeie trecută bine de 40 de ani, încă singură și deloc nemulțumită de situație, o porni la pas ușor (dar ferm) spre biserica din urbe (cea mai mare și mai lată, doar acolo merg uaminii dă importanță), unde, de altfel, avea locul ei pregătit în prealabil și bineplăcut în ochii enoria… în ochii Domnului.

Intrând în lăcașul sfânt, Cerasela îi zâmbi paraclisierului (doar fuseseră colegi de bancă în școala generală; așa ceva n-ai cum să uiți, oricât de bărbat însurat și blazat ai fi tu, nu?):

– Doamne-ajută!
– Doamne-ajută, dragă.
– Hm. Nu observați nimic special astăzi?

Costel făcu ochii mari și ezită puțin înainte de a-I răspunde vechii lui cunoștințe. Știa că trăiește singură și că pe muieri nu e bine să le rănești, luându-le prea din scurt, dar întrebarea neașteptată a femeii îl puse în dificultate. El nu avea deprinderea de a gândi rapid și de a acționa în consecință. Iar asta era o situație complet nouă pentru el, rareori vorbea cu el o aparținătoare a sexului frumos vorbea cu el. Alta decât mama ori soția din dotare.

– N-nu știu. E mai cald decât ieri?
– Of, și tu! La fel îi spuneai și doamnei de română când te punea să comentezi compunerea unui coleg: e vară, e soare, bine-mi pare.

Vădit rușinat la această remarcă, bărbatul își plecă privirea-n pământ.

În vremea aceasta, Cerasela înainta cu pași grăbiți spre altar. Nu, nu ca mireasă. Acolo era locul ei, chiar lângă ușile laterale ce îi despart pe credincioși de tainele la care ea parte preotul. Voia să surprindă TOT ce se petrece în lăcașul sfânt EXACT atunci când se întâmplă.

Contrar a ceea ce v-ați fi așteptat, slujba a decurs fără incursiuni din partea implacabilului destin. Niciun incident, nimic ce să-I stârnească Ceraselei entuziasmul binemeritat în urma unei așteptări atât de îndelungate. (Trecuse bine de 40 de ani, v-am spus, nu?)
În predică, părintele comentase fragmentul biblic în care Iisus apare înconjurat de copii, vorbindu-le enoriașilor despre rolul deosebit pe care îl au pruncii în desăvârșirea celor de lângă ei, MAI ALES a adulților. Aici, parcă ceva-ceva începea să se zbată în sufletul femeii. Timid, aproape de granița conștientă, un sentiment se străduia să-și facă loc.
Cerasela nu-și dorise copii. A ce să-i fac dacă n-am bărbat? gândea ea. Or face altele și pentru mine.

Totuși, ieșind din biserică, nu-și putu stăpâni curiozitatea: pe treptele din față se aflau doi puștani care se jucau. Mă rog, în momentul acela discutau.
Cel mai mare –nu părea să aibă mai mult de 10 ani- îi spunea comaradului său:
– Bulă avea nevoie le veceu, și pentru că n-a găsit nicio baie în biserică, s-a dus pe acoperiș. Ăsta avea găuri în unele locuri.
– Cum găuri?
– Așa bine, să circule lumina. Ce, tu n-ai mai văzut sisteme de-astea? Țăranule.
– Bine, bine. Continuă.
– Și în timpul ăsta popa cânta: Dă-ne, Doamne, un semn! Iar Bulă dă drumul bombelor chiar atunci.
– Hăăăăă?!
– Nu se mai putea ține, ce nu înțelegi?
Și răspunde popa: îți dăm ceva? Bulă, de sus: hârtie igienică!

Puștii râd de se prăpădesc. Cerasela rămase cu gura sufletului căscată și cu ochii ajișderea. Bunăoară, cum rămăsese și Costel în urmă cu vreo două ceasuri.

Poate ăsta o fi semnul pe care-l aștepta atât de credincioasă: ceea ce primești cel mai adesea în viață e un mare caca.
Dar, își aminti ea tâlcul unui banc din tinerețe, nu tot cel ce te bagă-n rahat îți vrea răul și nici cel care te scoate de acolo nu-ți dorește neapărat binele.

 

Scris de Diana Sasarman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s